Leaky guts syndrom = sindrom propusnog crijeva

je posljedica vrlo nepovoljne promjene crijevne flore.
Ova vrsta poremećaja dovodi kao posljedicu i nepovoljnu promjenu svih drugih flora u tijelu -
vaginalna flora, flora bronha i pluća (leaky lungs syndrom), flora u ustima, sinusnim šupljinama.

Dobra crijevna flora je, izmeđuostalog, glavni i jedini “dihtung” našeg crijeva.

Ukoliko je oštećena, otpadne tvari iz crijeva počet će prodirati iz crijeva natrag u limfotok i krvotok. Isto se događa s poluprobavljenim namirnicama.
Tako mogu poluprobavljene makromolekule namirnica koje smo pojeli, difundirati kroz propusno crijevo u limfotok i krvotok i na taj način prouzročiti niz problema.
(preopterećenje imunološkog sustava, preopterećenje jetre, nadraživanje epitela žila  i kapilara – arterijskih, venskih i limfatičkih).
Dodatno, zbog ovog vrlo čestog fenomena, postaju upitni rezultati raznih krvnih testova intolerancije/alergije na pojedinačne namirnice  (IgG, IgM itd.).
Jer, ukoliko poluprobavljene makromolekule jedne namirnice uđe u krvotok, naše tijelo mora se zaštititi i odstraniti ove tvari kojima tu nije mjesto.
Stvaraju se antitijela u krvi. Antitjela se tada tumače kao alergija na hranu, no radi se “samo” o propusnom crijevu.
Sindrom propusnog crijeva vrlo je često izražen u zadnjem dijelu crijeva, rektumu, direktno je i vrlo velikim dijelom odgovoran za sve probleme u maloj zdjelici – oboljenja prostate, rodnice, maternice.
Potrebno je duže vrijeme za oporavak kao i poznavanje više korisnih i učinkovitih postupaka i preparata, primjerene prehrane, koji mogu pomoći pri ozdravljenju i vrlo kroničnih oboljenja.