Drugi, manje spominjani uzroci slabljenja imunološkog sustava

Osim sistematskog uništavanja crijevne flore, (antibiotici, previše jednostavnih šećera i drugih ugljikohidrata u prehrani, neprobavljiva hrana isl.) postoje i drugi važni uzroci slabljenja imunološkog sustava.Vrijedno je upoznati slijedeće česte uzroke:

1. 
Cijepljenje

O štetnosti cijepljenja je danas, na sreću, dostupno dovoljno kvalitetnih podataka i članaka.
Ovdje tekst dr. med. Lidije Gajski : CIJEPLJENJE  (na listi za freedownload)

Svakako je potrebno pročitati ovaj članak!!!

Samo informirani pacijent može donesti ovu važnu odluku – cijepljenje – da ili ne.
Najčešći odgovor je – NE!
Ovo vrijedi pogotovo za predškolsku djecu.

2.
Kronične upale

Naš imunološki sustav jednim se dijelom može usporediti s mišićem.
Za dobar fitness potreban mu je redoviti napor a nakon toga odmor.

Kronične upale dovode imunološki sustav u stanje rovovskog rata, s kroničnim naporom bez ikakvog odmora, često mjesecima i godinama.
Kronična upala traje, imunološki sustav ne može je zaustaviti, dolazi do iscrpljivanja i slabljenja imunološkog sustava. Imunološki sustav postaje trom i nije više u stanju “podići vojsku” i “završiti rat”. Najčešći pokazatelj ovog stanja je pojava da osoba  tijekom 7 i više godina nikada nije razvila povišenu tjelesnu temperaturu.

Najvažnija i najtoksičnija kronična upala potiče iz tzv. mrtvih ili avitalnih zubi.

Nakon odstranjivanja korjena (živca) zuba, prostor se zapuni punilom.
No istovremeno ostaje doslovce tisuće metara dužine sitnih zubnih kanalića koji su ispunjeni živim tkivom. U sitne kanaliće punilo NE prodire.
U sitnim kanalićima počinju truliti tkiva, stvore se mikro eko-sustavi u kojima se razviju vrlo patogene anaerobne bakterijske kulture.
Još 1930-ih godina, više njemačkih liječnika ustanovilo je da iz mrtvih zubi potječu ili bolesti zglobova ili rak.
Najpoznatiji je dr. med. Wilhelm von Brehmer koji je razvio preparate za izlučivanje ovih vrlo patogenih mikroorganizama.

Danas ove preparate proizvodi tvrtka Sanum:
Arthrokehlan A protiv anaerobnih kultura koje su-uzrokuju bolesti lokomotornog aparata
Arthorkehlan U protiv anaerobnih kultura koje su-uzrokuju tumorske bolesti.

Svaki mrtvi zub je stvaran izvor bolesti. Zdravo tijelo može dugo vrijemena kompenzirati toksine i mikroorganizme iz mrtvih zubi. Oboljelo tijelo treba što prije osloboditi od ovog izvora teške toksikacije.
Koliko mi je danas poznato, jedini način za uklanjanje ove vrste kronične upale je vađenje mrtvog zuba i sanacija tkiva i kosti putem odgovarajućih preparata prirodne medicine.

druge kronične upale također su vrlo iscrpljujuće za naš imunološki sustav, svakako ih treba sanirati
(kronične upale sinusa, slijepog crijeva, mjehura itd., posebno česta je kronična upala sluznice debelog crijeva)

 
3. Prekratko dojenje

Već u najranijoj dobi može doći do ozbiljnih poremećaja imunološkog sustava kroz pre kratko dojenje malog djeteta. Ukoliko majka nije u mogućnosti dojiti, tada je dječja hrana jedini izlaz. No, dječja hrana za dojenčad je vrlo nova pojava u ljudskoj povijesti.
Malu djecu hranile su do “nedavno” dojilje ili žene koje su mogle ustupiti svoje mlijeko mladim majkama koje su ostale bez mlijeka.


Malo dijete u prvim mjesecima života može probavljati isključivo majčino mlijeko. Ukoliko probavni sustav malog djeteta prijevremeno dođe u kontakt s hranom za odrasle (iz pšenice i kravljeg mlijeka koje su osnove dječje hrane) u pravilu razvija trajnu preosjetljivost na ove namirnice. Dijete prerano razvija odraslu crijevnu floru i stoga dolazi do različitih poremećaju u sazrijevanju i razvoju imunološkog i probavnog sustava. 
Ukoliko je malo dijete stjecajem okolnosti odraslo ili odrasta na bočici, potrebno je paralelno jačati crijevnu floru. 
Detaljnije informacije na:
 
Natasha Campbell McBride; GAP Syndrom,
više priloga na YouTube

Vrlo često dolazi do trajnih posljedica po razvoj i sazrijevanje crijevne sluznice i flore, a stoga i do poremećaja imunološkog i probavnog sustava.

Jedan od poznatih oblika ovog problema je dio alergija, u težim slučajevima i Kronova bolest, Colitis ulcerosa, neurodemitis i drugo.

4.
pre brzo i pre često odstranjivanje apendixa = slijepog cijeva
slijepo crijevo je važna žlijezda koja omogućuje optimalno “zdravlje” debelog crijeva, uvjete potrebne za stabilnu i zdravu crijevnu floru.
Vrlo često čujem komentare da je slijepo crijevo nevažan organ, slično kao i slezena,
jer....”bez njih čovjek vrlo dobro može dalje živjeti”.
Ovaj kvazi argument sličan je kvazi argumentu da čovjek može vrlo dobro dalje živjeti i bez noge, ruke ili oka, pa čak i bez pola mozga. No vjerojatno se većinom možemo složiti da tome nije tako.


5. Nedostatak tvari i energija u organizmu

Važnost zdrave prehrane i prirodno uzgojene hrane s dobrih zemljišta, hrana koja se bere u trenutku zrelosti i koja se koristi svježa.
Remineraliziranje, unos elemenata u tragovima, enzima i vitamina pokazalo se najčešće kao nužno i obavezno. 
Unos tvari i energija u obliku prikladne hrane i preparata djeluju kao impuls i pomoć našem tijelu da ponovo uspostavi unutrašnju ravnotežu. 

6. Emocije i intelekt
Emocionalni život ima dubok utjecaj na sve metaboličke procese u tijelu. U pozitivnom kao i u negativnom smjeru. I službena medicina uvodi jednu novu granu – psihoneuroimunologiju.
Emocionalni život utječe na imunološki sustav, na nervni sustav kao i na energetski sustav cijele osobe. 
Svima nam je poznato da nedostatak vizije i optimizma, brige, tuga, očaj i druga 
stanja – jednostavno štete. Na teška emocionalna stanja treba, ovisno o afinitetima osobe, pokušati pozitivno utjecati nekom od tehnika – molitva, meditacija, afirmacije, vježbe disanja, vizualizacija itd.

Intelekt je potrebno opskrbiti novim informacijama i znanjima i omogućiti mu da “radi svoj posao” – donosi odluke i pronalazi rješenja. Odluke donosimo uvijek na osnovi postojećih informacija. Nova znanja i informacije šire horiznote, samosvijest i daju nadu, strpljivost i samodisciplinu. Zato je samoeduciranje putem dobrih knjiga obavezno!